Κύηση υψηλού κινδύνου

Ο Χειρουργός Γυναικολόγος – Μαιετήρας Δρ. Δημήτριος Ζυγούρης, διαθέτει master στις κυήσεις υψηλού κινδύνου

Οι ενδείξεις για κύηση υψηλού κινδύνου, περιλαμβάνουν:

Οι παράγοντες μέτριου κινδύνου περιλαμβάνουν:

Πολύδυμες κυήσεις

Οι κυήσεις δύο ή περισσοτέρων εμβρύων, έχουν αυξηθεί σημαντικά λόγω της εξωσωματικής γονιμοποίησης και των θεραπειών υπογονιμότητας. Αποτελούν κυήσεις υψηλού κινδύνου για πρόωρο τοκετό, σακχαρώδη διαβήτη κύησης, αιμορραγίες, ενδομήτριο περιορισμό της ανάπτυξης του εμβρύου, αυτόματες αποβολές, αύξηση της περιγεννετικής θνησιμότητας, συγγενείς ανωμαλίες, αποκόλληση του πλακούντα ή επιπωματικό πλακούντα, υπέρταση κύησης και αναιμία για την εγκυμονούσα, προεκλαμψία κ.α.Επίσης, δεν είναι σπάνιο το ένα εκ των δύο έμβρυα, το πιο αδύναμο, να αποβληθεί σε πολύ αρχικά στάδια, οπότε εμφανίζεται αιμορραγία. Ο Μαιευτήρας Γυναικολόγος, θα εκτιμήσει εάν απαιτείται περίδεση του τραχήλου, ενώ θα δώσει ειδικές οδηγίες στην μέλλουσα μητέρα.

Αιμορραγία κατά την κύηση

Περίπου το 10% των εγκύων διαπιστώνει μια μικρή ή μέτρια αιμορραγία. Μπορεί να αποτελεί ένδειξη αποβολής, αλλά μπορεί και η γυναίκα να κατορθώσει να ολοκληρώσει την εγκυμοσύνη της. Αναλόγως του τριμήνου της κύησης για κάθε γυναίκα, μπορεί να οφείλεται σε διαφορετική αιτία.

Αιμορραγίες από την έναρξη της κυήσεως μέχρι την 28η εβδομάδα:

Αιμορραγίες μετά την 28η εβδομάδα έως το τέλος της κύησης:

Αφορά στο 4%-5% των εγκύων και μπορεί να οφείλεται:

Πρόωρη αποκόλληση πλακούντα

Σε πρόωρη αποκόλληση του πλακούντα πριν από τον τοκετό που αποτελεί επείγουσα κατάσταση που απειλεί άμεσα τη ζωή της γυναίκας και του εμβρύου. Το ποσοστό θνησιμότητας φθάνει το 35% και το 15% του ενδομήτριου θανάτου των εμβρύων στο 3ο τρίμηνο. Η πρόωρη αποκόλληση μπορεί να οφείλεται σε ανεπάρκεια του φολικού οξέος, σε υπέρταση, σε πολυτοκία ή πρόωρη αποκόλληση σε προηγούμενη εγκυμοσύνη, στην απότομη κένωση της μήτρας σε περίπτωση υδραμνίου, σε λειομυώματα της μήτρας, σε βραχύ ομφάλιο λώρο αγνώστου αιτιολογίας, σε καταχρήσεις εκ μέρους της μητέρας (ναρκωτικά, αλκοόλ, κ.α). Η αποκόλληση μπορεί να είναι περιφερική ή κεντρική. Στην περιφερική αποκόλληση που αφορά στο 80% των περιπτώσεων, το αίμα εξέρχεται από τον κόλπο. Στην κεντρική αποκόλληση σχηματίζεται οπισθοπλακουντιακό αιμάτωμα, το αίμα μπορεί να διηθήσει και το τοίχωμα της μήτρας και φθάνει μέχρι τον ορογόνο, χωρίς να υπάρχει αιμορραγία από τον κόλπο, εκτός εάν εξελιχθεί και σε περιφερική. Αποτελεί την πιο επικίνδυνη μορφή αποκόλλησης πλακούντα.

Προδρομικός πλακούντας

Ο πλακούντας αναπτύσσεται στο κατώτερο τμήμα της μήτρας. Εξαιτίας της πίεσης από το έμβρυο, προκαλείται διάταση η οποία έχει ως αποτέλεσμα την αποκόλληση τμημάτων του πλακούντα και την αιμορραγία από τον κόλπο. Το αίμα είναι μητρικής προέλευσης από φλεβώδη πλέγματα του κατωτέρου τμήματος της μήτρας. Ο προδρομικός πλακούντας προκαλείται συνήθως κατά την 30η εβδομάδα της κύησης, κυρίως σε γυναίκες με πολλούς τοκετούς ή πολύδυμες κυήσεις, σε μεγάλες σε ηλικία γυναίκες, σε έγκυες με ιστορικό καισαρικής τομής ή πολλών εκτρώσεων, με ινομυώματα και όγκους μήτρας, με ενδομητρίωση, κ.α. Εάν η γυναίκα εμφανίσει αιμορραγία και πιθανόν να έχει προδρομικό πλακούντα, πρέπει να εισάγεται αμέσως στην κλινική. Η αντιμετώπιση θα εξαρτηθεί από την ποσότητα του αίματος που έχασε και από την ηλικία του εμβρύου.

dzygouris ΕΣΠΑ