Επείγουσα Αντισύλληψη – Χάπι της επόμενης ημέρας

Η Επείγουσα Αντισύλληψη ή αλλιώς χάπι της επόμενης ημέρας, είναι η αγωγή που λαμβάνεται για να αποφευχθεί μια εγκυμοσύνη μετά από σεξουαλική επαφή χωρίς προηγούμενη προφύλαξη ή σε περιπτώσεις που η χρησιμοποιούμενη μέθοδος απέτυχε («έσπασε το προφυλακτικό», ή η γυναίκα ξεχάσει να πάρει το αντισυλληπτικό της χάπι).

χάπι επόμενης ημέρας

Πώς λειτουργεί η επείγουσα αντισύλληψη;

Το χάπι της επόμενης ημέρας εμποδίζει την εμφύτευση του γονιμοποιημένου ωαρίου στη μήτρα. Από τη στιγμή της γονιμοποίησης μέχρι την εμφύτευση απαιτούνται 3 – 4 ημέρες και στο διάστημα αυτό πρέπει να δράσει η επείγουσα αντισύλληψη.

Επίσης στις περιπτώσεις που δεν έχει γίνει ακόμη ωορρηξία αυτή αναστέλλεται.

Πότε πρέπει να λαμβάνεται και πόσο αποτελεσματικό είναι;

Η αποτελεσματικότητα της αγωγής φθάνει το 99%, όταν η λήψη γίνεται τις πρώτες 48 ώρες (2 ημέρες) μετά την επαφή.

Το συνολικό χρονικό περιθώριο για τη λήψη του χαπιού είναι 3 μέρες. Η  αποτελεσματικότητα όμως μειώνεται με την πάροδο του χρόνου.

Πόσο  ασφαλές είναι;

Το χάπι της επόμενης ημέρας περιέχει την ορμόνη προγεστερόνη, μια ορμόνη που παράγεται και από τον οργανισμό της γυναίκας στη διάρκεια του κύκλου. Υπάρχει επίσης στα κλασσικά αντισυλληπτικά χάπια και έχει μελετηθεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

#Δεν υπάρχει καμία αντένδειξη για τη λήψη του και η πιο σοβαρή παρενέργεια του είναι η ναυτία, για την οποία συστήνεται η λήψη μετά το φαγητό.

Τι γίνεται αν τελικά υπάρξει εγκυμοσύνη;

Στην περίπτωση που υπάρξει τελικά εγκυμοσύνη αυτή μπορεί να συνεχιστεί κανονικά ανεξάρτητα από τη λήψη του χαπιού.

Θα πρέπει βέβαια  να ληφθεί υπόψη η πιθανότητα μιας εξωμήτριας κύησης. Ο απόλυτος κίνδυνος μιας εξωμήτριας κύησης είναι μικρός, εφόσον η μέθοδος αποτρέπει την ωορρηξία και τη γονιμοποίηση. Η εξωμήτρια κύηση μπορεί να συνεχιστεί, παρά την εμφάνιση εμμήνου ρύσεως. Γι’ αυτό κρίνεται απαραίτητος αμέσως μετά την περίοδο, ο υπερηχογραφικός έλεγχος της μήτρας και των ωοθηκών για τον αποκλεισμό της εξωμήτριας κύησης.

Το χάπι της επόμενης μέρας σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να αποτελεί ή να αντικαθιστά τις καθιερωμένες αντισυλληπτικές μεθόδους.

dzygouris ΕΣΠΑ