Αιμορραγίες/ Αμηνόρροια

Αιμορραγίες της μήτρας

Υπολογίζεται ότι περίπου 1 στις 4 γυναίκες (27%) θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους ανώμαλη αιμορραγία από τη μήτρα. Πολλές φορές δεν είναι δυνατό να βρεθεί η αιτία του προβλήματος αυτού με τον απλό έλεγχο (υπερηχογράφημα, ορμονολογικός έλεγχος) και τότε απαιτείται διαγνωστική υστεροσκόπηση.

Ανάλογα με την ηλικία της γυναίκας πρέπει πάντα να αποκλείεται η πιθανότητα κακοήθειας και πολλές φορές λαμβάνεται υστεροσκοπικά κατευθυνόμενη βιοψία για ιστολογική επιβεβαίωση.

Αμηνόρροια

Η μη εμφάνιση εμμήνου ρήσης, ονομάζεται αμηνόρροια. Δεν είναι πάθηση, αλλά σύμπτωμα άλλης αιτίας που πρέπει να διερευνηθεί από τον Γυναικολόγο με τη συνδρομή ίσως και άλλων ιατρικών ειδικοτήτων (ενδορκινολόγος).

Διακρίνεται σε:

Πρωτοπαθή, εάν αφορά σε κορίτσια 13 ετών και άνω, με απουσία και των χαρακτηριστικών του φύλου ή εάν δεν έχει εμφανιστεί σε κορίτσια 15 ετών, με φυσιολογικά χαρακτηριστικά του φύλου.

Δευτεροπαθή, εάν δεν υπάρχει περίοδος σε τρεις συνεχόμενους φυσιολογικούς κύκλους ή εάν υπάρχει απουσία εμμηνορρυσίας για περισσότερο από 6 μήνες.

Η διάγνωση γίνεται με κλινική εξέταση από τον Γυναικολόγο, υπερηχογραφικό και ορμονολογικό έλεγχο, για να εξακριβωθεί η ακριβής αιτία που προκαλεί την αμηνόρροια

Συνήθης αιτία της αμμηνόρρροιας είναι το Σύνδρομο πολυκυστικών ωοθηκών, ο καρκίνος του ενδομητρίου και άλλα ορμονικά αίτια και γι΄αυτό πρέπει να διερευνάται ενδελεχώς.

dzygouris ΕΣΠΑ