Κολπίτιδα/ Τραχηλίτιδα

Κολπίτιδα

Οι κολπίτιδες μπορεί να είναι βακτηριακής προέλευσης ή να οφείλονται σε μυκητισιακή λοίμωξη. Τα κυρίως συμπτώματα είναι το αίσθημα καύσου, κνησμού και η παρουσία κολπικών εκκρίσεων, οι οποίες μπορούν να έχουν άσχημη οσμή και συχνά είναι επαναλαμβανόμενες.

Οι κολπίτιδες αυξάνουν την πιθανότητα πρόσληψης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και μπορούν να αποτελέσουν έμμεσα και άμεσα την αιτία υπογονιμότητας.

Οι κολπίτιδες σχετίζονται με:

Οι υποτροπιάζουσες κολπίτιδες χρειάζονται ειδική διερεύνηση και στοχευμένη εξατομικευμένη θεραπεία από τον Γυναικολόγο σας.

Τραχηλίτιδες

Οι τραχηλίτδες διαφέρουν σημαντικά από τις κολπίτιδες και ως προς τα αίτια και ως προς τα συμπτώματα.

Το κυρίαρχο σύμπτωμα είναι η βλεννοπυώδης έκκριση που εξέρχεται από το έξω τραχηλικό στόμιο. Η έκκριση δεν εξέρχεται συνήθως έξω από τη σχισμή του αιδοίου και γι΄ αυτό οι ασθενείς δεν παραπονούνται για κολπική υπερέκκριση, δυσοσμία, καύσο ή κνησμό. Κάποιες φορές ίσως υπάρχει ήπιο άλγος υπογαστρίου με ή χωρίς αντανάκλαση στην οσφύ (κοινώς στη μέση). Επίσης, δυνατόν να εμφανιστεί μικρή αιμορραγία ύστερα από επαφή, κατά τη γυναικολογική εξέταση ή το τεστ Παπ.

Η τραχηλίτιδα είναι η οξεία ή χρόνια φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας. Η τραχηλίτιδα μπορεί:

  1. Να είναι άσηπτη, δηλαδή, να υπάρχει πράγματι μία φλεγμονή στον τράχηλο, η οποία όμως να μην οφείλεται σε συγκεκριμένο μικρόβιο ή ιό.
  2. Να οφείλεται σε διάφορα μικρόβια.
  3. Να οφείλεται σε ιούς.
  4. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι δυνατόν να παρουσιαστεί υπό μορφή φλεγμονής.

 

Οι τραχηλίτιδες στις γυναίκες νεαρής ηλικίας, μπορεί να οφείλονται:

Οι οξείες τραχηλίτιδες μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα, αφού οι εκκρίσεις του τραχήλου της μήτρας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τοξικές για το σπέρμα.

Η επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας, τη βαρύτητα της φλεγμονής, από το αν έχει προηγηθεί άλλη θεραπεία, από τη συνύπαρξη ή όχι κάποιας άλλης φλεγμονής και από την επιθυμία της για τεκνοποίηση.

Για τη θεραπεία της τραχηλίτιδας εφαρμόζεται η κωνοειδής εκτομή του τραχήλου της μήτρας.

dzygouris ΕΣΠΑ