Κολπίτιδα
Οι κολπίτιδες μπορεί να είναι βακτηριακής προέλευσης ή να οφείλονται σε μυκητισιακή λοίμωξη. Τα κυρίως συμπτώματα είναι το αίσθημα καύσου, κνησμού και η παρουσία κολπικών εκκρίσεων, οι οποίες μπορούν να έχουν άσχημη οσμή και συχνά είναι επαναλαμβανόμενες.
Οι κολπίτιδες αυξάνουν την πιθανότητα πρόσληψης σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων και μπορούν να αποτελέσουν έμμεσα και άμεσα την αιτία υπογονιμότητας.
Οι κολπίτιδες σχετίζονται με:
- Διαταραχή της φυσιολογικής χλωρίδας του κόλπου
- Διαταραχή του ανοσοποιητικού συστήματος
- Σακχαρώδη διαβήτη
- Λήψη αντιβίωσης Χαμηλή συγκέντρωση οιστρογόνων.
- Παρουσίας παθολογικών οργανισμών στον τράχηλο της μήτρας που καταστρέφουν το φυσιολογικό pH του κόλπου.
Οι υποτροπιάζουσες κολπίτιδες χρειάζονται ειδική διερεύνηση και στοχευμένη εξατομικευμένη θεραπεία από τον Γυναικολόγο σας.
Τραχηλίτιδες
Οι τραχηλίτδες διαφέρουν σημαντικά από τις κολπίτιδες και ως προς τα αίτια και ως προς τα συμπτώματα.
Το κυρίαρχο σύμπτωμα είναι η βλεννοπυώδης έκκριση που εξέρχεται από το έξω τραχηλικό στόμιο. Η έκκριση δεν εξέρχεται συνήθως έξω από τη σχισμή του αιδοίου και γι΄ αυτό οι ασθενείς δεν παραπονούνται για κολπική υπερέκκριση, δυσοσμία, καύσο ή κνησμό. Κάποιες φορές ίσως υπάρχει ήπιο άλγος υπογαστρίου με ή χωρίς αντανάκλαση στην οσφύ (κοινώς στη μέση). Επίσης, δυνατόν να εμφανιστεί μικρή αιμορραγία ύστερα από επαφή, κατά τη γυναικολογική εξέταση ή το τεστ Παπ.
Η τραχηλίτιδα είναι η οξεία ή χρόνια φλεγμονή του τραχήλου της μήτρας. Η τραχηλίτιδα μπορεί:
- Να είναι άσηπτη, δηλαδή, να υπάρχει πράγματι μία φλεγμονή στον τράχηλο, η οποία όμως να μην οφείλεται σε συγκεκριμένο μικρόβιο ή ιό.
- Να οφείλεται σε διάφορα μικρόβια.
- Να οφείλεται σε ιούς.
- Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας είναι δυνατόν να παρουσιαστεί υπό μορφή φλεγμονής.
Οι τραχηλίτιδες στις γυναίκες νεαρής ηλικίας, μπορεί να οφείλονται:
- Σε χρόνιο ερεθισμό του τραχήλου της μήτρας από τη σεξουαλική επαφή, και στο εκτρόπιο που υπάρχει φυσιολογικά στις γυναίκες αυτής της ηλικίας. Η θεραπεία της μπορεί να είναι συντηρητική ή επεμβατική. Η χρόνια τραχηλίτιδα θα πρέπει να θεραπεύεται ακόμα και αν είναι ασυμπτωματική.
- Σε τοκετούς, εκτρώσεις, διαστολές του τραχήλου της μήτρας, αποξέσεις, τοπική θεραπεία σε περιπτώσεις καρκίνου του τραχήλου της μήτρας
- Σε λέπτυνση του τραχήλου της μήτρας, που οφείλεται σε ατροφία λόγω εμμηνόπαυσης
- Σε μικρόβια τα οποία προκαλούν οξείες τραχηλίτιδες. Οι οξείες τραχηλίτιδες σπάνια οφείλονται σε άμεση φλεγμονή του τραχήλου και συχνότερα αποτελούν επέκταση φλεγμονών του κόλπου, της ουρήθρας ή της ουροδόχου κύστης. Τα χλαμύδια αναγνωρίζονται ως αίτιο πρόκλησης οξείας φλεγμονής. Επίσης, οι τριχομονάδες και η Gardnerella vaginalis.
- Ο ιός του απλού έρπητα -σχεδόν πάντα ο τύπος ΙΙ- (έρπητας των γεννητικών οργάνων ή Ηerpes simplex type II) και ο ιός των επιπέδων κονδυλωμάτων (HPV) μπορεί να ευθύνονται για την ανάπτυξη φλεγμονής στον τράχηλο.
- Στις χρόνιες τραχηλίτιδες μικροοργανισμοί από αυτούς που θεωρούνται μη ειδικού τύπου, π.χ., ο σταφυλόκοκκος και ο στρεπτόκοκκος, μπορεί να προκαλέσουν φλεγμονή. Κάποιου βαθμού χρόνια τραχηλίτιδα υπάρχει σε πολύ υψηλό ποσοστό στις γυναίκες που έχουν γεννήσει.
Οι οξείες τραχηλίτιδες μπορεί να προκαλέσουν υπογονιμότητα, αφού οι εκκρίσεις του τραχήλου της μήτρας σε αυτές τις περιπτώσεις είναι τοξικές για το σπέρμα.
Η επιλογή της κατάλληλης θεραπευτικής αγωγής εξαρτάται από την ηλικία της γυναίκας, τη βαρύτητα της φλεγμονής, από το αν έχει προηγηθεί άλλη θεραπεία, από τη συνύπαρξη ή όχι κάποιας άλλης φλεγμονής και από την επιθυμία της για τεκνοποίηση.
Για τη θεραπεία της τραχηλίτιδας εφαρμόζεται η κωνοειδής εκτομή του τραχήλου της μήτρας.