Διαγνωστική Υστεροσκόπηση Ιατρείου

Υστεροσκόπηση είναι η εξέταση του εσωτερικού του τραχήλου και κυρίως της μήτρας με τη χρήση μιας λεπτής κάμερας και είναι διαγωνστική ή και επεμβατική.

Η κάμερα εισάγεται από τον κόλπο μέσα στον τράχηλο και στη συνέχεια στο εσωτερικό της μήτρας. Με την εξέταση αυτή ελέγχεται άμεσα, με ακρίβεια και υψηλή αξιοπιστία η κοιλότητα της μήτρας. Με τη μέθοδο αυτή αναγνωρίζονται ανατομικές ανωμαλίες, αφαιρείται ένας πολύποδας ή ένα ινομύωμα, λαμβάνεται δείγμα από τον τράχηλο προκειμένου να σταλεί για ιστολογική εξέταση.

Υστεροσκόπηση διενεργείται για:

Μάλιστα όλες οι μελέτες αποδεικνύουν ότι η αξιοπιστία της Υστεροσκόπησης είναι πολύ μεγαλύτερη από όλες τις άλλες μεθόδους που χρησιμοποιούνται για την εκτίμηση της μήτρας (υπερηχογράφημα, Μαγνητική τομογραφία, απόξεση, κτλ).     

Η Υστεροσκόπηση ιατρείου (office Hysteroscopy) γίνεται από τον Γυναικολόγο που διαθέτει σύγχρονο ενδοσκόπιο με πολύ μικρή διάμετρο, 2,9 χιλιοστά και είναι πολύ εύκολη η είσοδος από τον κόλπο στον τράχηλο και στη συνέχεια  στη μήτρα, χωρίς ιδιαίτερο πόνο ή δυσφορία, εφόσον βεβαίως ο ιατρός έχει εμπειρία στην υστεροσκόπηση.

Η υστεροσκόπηση γίνεται με μέθη, ή τοπική νάρκωση. Η εξέταση διαρκεί από 10 – 30 λεπτά και η γυναίκα μετά την επέμβαση παραμένει στο χώρο του ιατρείου για περίπου 1 ώρα για παρακολούθηση.

Ο μετεγχειρητικός πόνος είναι πολύ μικρός, παρόμοιος με τον πόνο περιόδου και στο 90 – 95 % των περιπτώσεων η εξέταση ολοκληρώνεται χωρίς έντονα συμπτώματα. Ο πόνος υποχωρεί σε 1 – 3 ημέρες και αν χρειασθεί στο διάστημα αυτό λαμβάνονται απλά παυσίπονα .

Την επόμενη ημέρα η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στην εργασία και στις δραστηριότητές της. Είναι πιθανό να υπάρχει μόνο μια μικρή κολπική αιμόρροια για μερικές ακόμη ημέρες.

Η υστεροσκόπηση δεν μπορεί να πραγματοποιηθεί αν η ασθενής είναι έγκυος, αν έχει λοίμωξη του κόλπου ή του ουροποιητικού συστήματος ή αν έχει καρκίνο της μήτρας. Επίσης η υστεροσκόπηση είτε διαγνωστική είτε επεμβατική πρέπει να γίνεται στο πρώτο ήμισυ του κύκλου της γυναίκας και συγκεκριμένα μεταξύ 6ης και 10ης ημέρας της περιόδου.

dzygouris ΕΣΠΑ