Προληπτικό Check Up

Οι εξετάσεις του ετήσιου Γυναικολογικού ελέγχου

Ο γυναικολογικός έλεγχος είναι μια «διαδικασία» που πολλές γυναίκες την αγνοούν. Τουλάχιστον μία φορά το χρόνο, κάθε γυναίκα πρέπει να υποβάλλεται σε έναν Προληπτικό Γυναικολογικό Έλεγχο. Είναι πολύ σημαντικός για την υγεία, την αρτιμέλεια και την γονιμότητα μιας γυναίκας. Επίσης είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε κάθε πότε πρέπει να γίνετε και τι περιλαμβάνει.

Η πιο γνωστή και διαδεδομένη εξέταση γυναικολογικού ελέγχου είναι το τεστ ΠΑΠ.  Όμως παρότι είναι μία σημαντική εξέταση, δεν αποτελεί από μόνη της ένα ολοκληρωμένο ετήσιο γυναικολογικό έλεγχο. 

Ο σωστός έλεγχος περιλαμβάνει μια σειρά εξετάσεων που πρέπει να πραγματοποιούνται συστηματικά τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, προκειμένου να υπάρχει σωστή πρόληψη και αντιμετώπιση.

Προληπτικό Check Up

Συγκεκριμένα πρόκειται για τις παρακάτω εξετάσεις:

Γυναικολογική εξέταση

Η γυναικολόγος θα καταγράψει το ιστορικό σας στο οποίο επισημαίνονται οι καταστάσεις που θα μπορούσαν να δημιουργήσουν πρόβλημα και θα πρέπει να ελεγχθούν ειδικά.

Η εξέταση από την γυναικολόγο, περιλαμβάνει την εξωτερική και εσωτερική επισκόπηση των γεννητικών οργάνων και την εσωτερική ψηλάφηση.

Ο έλεγχος ξεκινάει με γυναικολογική εξέταση στην οποία επισκοπούνται το αιδοίο, τα χείλη και η είσοδος του κόλπου.

Κατόπιν γίνεται εισαγωγή του κολποδιαστολέα ώστε να εξεταστεί ο κόλπος και ο τράχηλος.

Γίνεται παρατήρηση για τυχόν βλάβες, μολύνσεις, ασυνήθεις εκκρίσεις, ανατομικές ανωμαλίες.

Σε περίπτωση που υπάρχουν ασυνήθεις εκκρίσεις που υποδηλώνουν μόλυνση, τότε συστήνεται καλλιέργεια κολπικού υγρού για την ανεύρεση και την θεραπεία της μόλυνσης. 

Είναι η συλλογή κυττάρων από τον τράχηλο της μήτρας. Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ

Το υπερηχογράφημα γίνεται για την απεικόνιση της ανατομίας των έσω γεννητικών οργάνων προκειμένου να διαγνωστούν τυχόν προβλήματα όπως ινομυώματα, κύστες, συμπαγή μορφώματα κλπ. Επίσης, με τον υπέρηχο ελέγχονται οι γύρω περιοχές για οιδήματα (υγρό δουγλασίου) που θα μπορούσαν να υποδηλώνουν μολύνσεις ή άλλες παθολογίες. Εκτός από το κοιλιακό υπερηχογράφημα, η γυναικολόγος μπορεί να σας συστήσει και διακολπικό υπερηχογράφημα, για την μεγαλύτερη ευκρίνεια και απεικόνιση από το κοιλιακό. Δείτε αναλυτικά ΕΔΩ

Σε περίπτωση παθολογικών τεστ ΠΑΠ ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος συμπληρώνεται με κολποσκόπηση, από την γυναικολόγο. Στην κολποσκόπηση επισημαίνονται οι περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν βλάβη ώστε η γιατρός να κάνει την διάγνωση και να σας δώσει θεραπεία.

Σε περίπτωση παθολογικών τεστ ΠΑΠ ο ετήσιος προληπτικός έλεγχος συμπληρώνεται με κολποσκόπηση, από την γυναικολόγο. Στην κολποσκόπηση επισημαίνονται οι περιοχές οι οποίες παρουσιάζουν βλάβη ώστε η γιατρός να κάνει την διάγνωση και να σας δώσει θεραπεία.

dzygouris ΕΣΠΑ