Κωνοειδής εκτομή τραχήλου μήτρας

Η κωνοειδής εκτομή του τραχήλου της μήτρας είναι μια επέμβαση που γίνεται στον τον τράχηλο της μήτρας. Το βάθος του κώνου εξαρτάται από το αν η γυναίκα είναι σε αναπαραγωγική ή εμμηνοπαυσιακή ηλικία καθότι το επιθήλιο του τραχήλου υπόκειται στις ορμονικές αλλαγές της γυναίκας . Η αφαίρεση του κώνου γίνεται με νυστέρι, ή με ηλεκτρική αγκύλη Loop διαθερμίας (λεπτή αγκύλη σύρματος από την οποία ηλεκτρικό ρεύμα).

Η επέμβαση γίνεται:

Κωνοειδής εκτομή του τραχήλου της μήτρας με χρήση αγκύλης διαθερμίας

Η επέμβαση γίνεται με τοπική νάρκωση και συνήθως μέθη και διαρκεί αναλόγως, 10-20 λεπτά. Διενεργείται στο Ιατρείο, όπου ο ιατρός ελέγχει με την βοήθεια κολποσκοπίου τον τράχηλο της μήτρας. Χρησιμοποιώντας μεγέθυνση και ειδικά υγρά εντοπίζει της περιοχές που πιθανόν έχουν παθολογικά κύτταρα. Με την βοήθεια της αγκύλη διαθερμίας «κόβει» το τμήμα του τραχήλου που έχει το πρόβλημα και ταυτόχρονα κάνει αιμόσταση και με τον τρόπο αυτό αφαιρεί το τμήμα του τραχήλου της μήτρας που περιέχει τα παθολογικά κύτταρα. Ολοκληρώνοντας, καλύπτει με μια ειδική «πάστα» τον τράχηλο, για ενίσχυση της αιμόστασης.

Τα τεμάχια των ιστών που αφαιρούνται με την επέμβαση αποστέλλονται για ιστολογική εξέταση.

Η επέμβαση δεν γίνεται όταν είστε έγκυος. Αν έχετε αμφιβολίες ίσως χρειαστεί να κάνετε ένα τεστ κύησης προηγουμένως. Συνήθως η διαδικασία γίνεται αμέσως μετά την περίοδό σας (εάν φυσικά δεν είστε στην εμμηνόπαυση). Πάρτε μέτρα προφύλαξης για πιθανή κύηση μέχρι την ημέρα του χειρουργείου. Αν έχετε αντισυλληπτικό σπείραμα (σπιράλ) αυτό πρέπει να αφαιρεθεί πριν την επέμβαση και να επανατοποθετηθεί μετά την επέμβαση.

Η ανάρρωση είναι σύντομη και μπορείτε να επιστρέψετε σπίτι σας μόλις επανέλθετε. Ο ιατρός να ελέγξει για τυχόν αιμορραγία ή άλλα προβλήματα. Έχετε μαζί σας πάντα μία-δύο σερβιέτες. Φροντίστε κάποιο φιλικό ή συγγενικό σας πρόσωπο να σας συνοδεύει και να βρίσκεται μαζί σας για τις επόμενες 12 τουλάχιστον ώρες. Αν νοιώσετε ότι ο πόνος είναι έντονος ζητήστε να σας χορηγηθούν επιπλέον παυσίπονα.

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων παρατηρείται μικρή αιμορραγία από τον κόλπο για διάστημα έως και 15 ημερών. Σκούρο αίμα και βλέννα σε μικρότερη ποσότητα από ότι μία περίοδος είναι φυσιολογικό. Εάν η αιμορραγία αυξηθεί ίσως χρειάζεται να περιορίσετε τις δραστηριότητές σας (περισσότερη ανάπαυση). Χρησιμοποιείστε σερβιέτες και όχι ταμπόν κατά την περίοδο αυτή ώστε να ελαττώσετε τον κίνδυνο φλεγμονής.

Η επιστροφή σε ήπιες καθημερινές δραστηριότητες γίνεται συχνά από την επόμενη ημέρα κιόλας. Το σημείο του τραχήλου που έχει αφαιρεθεί χρειάζεται ένα χρονικό διάστημα περίπου 4-6 εβδομάδων για να αποκατασταθεί. Στόχος των παρακάτω περιορισμών είναι να δοθεί ο χρόνος η επούλωση να γίνει απρόσκοπτα.

Η επόμενη περίοδος μετά την επέμβαση (εάν δεν βρίσκεστε στην εμμηνόπαυση φυσικά) είναι συνήθως πιο βαριά και μερικές φορές πιο επώδυνη από ότι έχετε συνηθίσει. Αυτό είναι αναμενόμενο. Οποιεσδήποτε διαταραχές στην περίοδο αποκαθίστανται στον επόμενο κύκλο.

Πρόκειται για μία ασφαλή διαδικασία. Σπάνια, όπως σε κάθε επέμβαση, μπορεί να υπάρχουν επιπλοκές όπως μεγάλη αιμορραγία κατά την διάρκεια της επέμβασης ή αμέσως μετά η οποία ελέγχεται με την χρήση διαθερμίας ή με τοποθέτηση ραμμάτων στην επιφάνεια του τραχήλου της μήτρας. Φλεγμονή εάν δεν λαμβάνετε την αντιβίωση μετά την επέμβαση που σας σύστησε ο ιατρός, στένωση του τραχήλου της μήτρας εάν είστε μετά την εμμηνόπαυση. Επίσης, μπορεί να αυξήσει τις πιθανότητες για πρόωρο τοκετό, ιδίως εάν έχουν γίνει περισσότερες από μία επεμβάσεις εκτομής του τραχήλου της μήτρας.

Διενεργείται επανεξέταση στο ιατρείο σε 2-4 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Για οποιοδήποτε πρόβλημα ή απορία επικοινωνήσετε με τον ιατρό, ιδιαίτερα εάν:

Η αιμορραγία αυξάνεται με την πάροδο του χρόνου, έχετε έστω και μικρή αιμορραγία, για περισσότερο από δύο εβδομάδες, οι κολπικές εκκρίσεις γίνουν δύσοσμες, έχετε πυρετό (πάνω από 37,5), ιδιαίτερα αν συνοδεύεται από ρίγος, έχετε επίμονο πόνο χαμηλά στην κοιλία σας που επιδεινώνεται και εάν περίοδός σας δεν έλθει μετά την πάροδο 6 εβδομάδων.

dzygouris ΕΣΠΑ