Υπερπλασίες ενδομητρίου

Υπερπλασία του ενδομητρίου είναι η πάχυνση του εσωτερικού χιτώνα που καλύπτει την ενδομητρική κοιλότητα. Υπάρχουν δύο τύποι υπερπλασιών:

Η υπερπλασία του ενδομητρίου είναι κυρίως αποτέλεσμα της περίσσειας οιστρογόνωνλίγο ή μετά την εμμηνόπαυση, όταν οι έμμηνοι κύκλοι δεν ακολουθούνται πάντα από ωορρηξία. Άλλοι προδιαθεσικοί παράγοντες της υπερπλασίας ενδομητρίου είναι η ατοκία, η ηλικία (>35 ετών), η έναρξη της περιόδου σε μικρή ηλικία και η καθυστέρηση της εμμηνόπαυσης, οι διαταραχές της ωορρηξίας, όπως στο σύνδρομο των πολυκυστικών ωοθηκών.

Άλλοι παράγοντες είναι το οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του παχέος εντέρου, της μήτρας ή των ωοθηκών, η παχυσαρκία, η φαρμακευτική αγωγή σε γυναίκες με καρκίνου του μαστού, η μακροχρόνια χρήση φαρμακευτικών οιστρογόνων ως θεραπεία για την εμμηνόπαυση.

Συμπτώματα

Το συνηθέστερο σύμπτωμα είναι η ανώμαλη κολπική αιμόρροια, όπως:

Τα παραπάνω συμπτώματα πρέπει να κινητοποιήσουν τη γυναίκα για επίσκεψη στη Γυναικολόγο. Θα διενεργηθεί υπερηχογράφημα έσω γεννητικών οργάνων, εάν υπάρχουν ευρήματα θα γίνει κολποσκόπηση και λήψη βιοψίας από το ενδομήτριο. Αναλόγως των ευρημάτων θα γίνει υστεροσκόπηση ώστε να αναγνωριστούν πολύ μικρές περιοχές στο εσωτερικό της ενδομητρικής κοιλότητας με ύποπτα χαρακτηριστικά και να γίνει λήψη στοχευμένων βιοψιών από αυτές. Θα ακολουθήσει η απόξεση της υπερπλασίας.

Η επιλογή της θεραπείας καθορίζεται από τον τύπο της υπερπλασίας του ενδομητρίου, την ηλικία της γυναίκας και την επιθυμία της για διατήρηση της γονιμότητας. Στις φαρμακευτικές επιλογές εντάσσονται τα προγεσταγόνα σε χάπια ή με τη μορφή ενδομήτριου σπειράματος (MIRENA).

Στην ενδοεπιθηλιακή νεοπλασία του ενδομητρίου, η εξέλιξή της σε καρκίνο του ενδομητρίου καθώς και η πιθανότητα υποστροφής των αλλοιώσεων φθάνει το 80%, ενώ υπάρχει και πιθανότητα επανεμφάνισής της στο μέλλον.

dzygouris ΕΣΠΑ