Προληπτικός έλεγχος μαστού

Ο μαστός είναι ένας εκκριτικός αδένας. Η εσωτερική του δομή μπορεί να μετατραπεί από διάφορους παράγοντες όπως ο έμμηνος κύκλος, η εγκυμοσύνη ή η ηλικία, διαφέροντας σε κάθε περίπτωση.
Ο μαστός είναι ένα όργανο σύνθετο στη διαγνωστική του προσέγγιση.

Η εξέταση των μαστών και η διάγνωση των παθήσεών του πρέπει να αποτελούν μέρος του προληπτικού ελέγχου, που κάνει η κάθε γυναίκα στον Γυναικολόγο της κατά το ετήσιο check up, μετά τα 20 της χρόνια. Ο πρώτος υπέρηχος, αν δεν έχει υπάρξει πρόβλημα στην κλινική εξέταση μέχρι τότε, θα πρέπει να γίνει στην ηλικία των 30 χρόνων και να συνεχίσει σε ετήσια βάση, ενώ η πρώτη μαστογραφία θα πρέπει να πραγματοποιηθεί στη πενταετία 35-40 χρόνων, εάν δεν συντρέχουν λόγοι για έλεγχο νωρίτερα, σύμφωνα με τις υποδείξεις του Γυναικολόγου.

Επίσης, επιβάλλεται να ψηλαφεί μόνη της τους μαστούς της μία φορά το μήνα, μετά την περίοδο (7η -11η μέρα του κύκλου).

Γυναίκες με κάποιο παθολογικό πρόβλημα στο μαστό πρέπει να συμβουλεύονται το γιατρό τους όσον αφορά τη συχνότητα επισκέψεων.
​​
Οι καλοήθεις παθήσεις του μαστού αφορούν στη 1 στις 5 γυναίκες.   Σχεδόν το 80% των ψηλαφητών ογκιδίων στο μαστό είναι καλοήθεις: Κύστη, ινοαδένωμα, λίπωμα, θήλωμα κ.α. Πάνω από το 80% των καλοηθών όγκων δεν απαιτούν καμία επέμβαση και θεραπεύονται εύκολα.

Αν όμως γίνει έγκαιρη διάγνωση ενός κακοήθους όγκου, τότε αυτό μπορεί να είναι ιάσιμο. Αλλιώς, απαιτείται θεραπεία για καρκίνο του μαστού της οποίας η έκβαση εξαρτάται από το στάδιο κατά τη διάγνωση. Γι΄ αυτό ο προληπτικός έλεγχος, κυριολεκτικά σώζει ζωές

dzygouris ΕΣΠΑ