Καρκίνος ωοθηκών & σαλπίγγων

Καρκίνος Ωοθηκών

Οι κακοήθεις όγκοι των ωοθηκών χωρίζονται σε τρεις κατηγορίες:

  1. Επιθηλιακοί, οι οποίοι αποτελούν περισσότερο από το 90% των κακοηθειών που προέρχονται από την ωοθήκη.
  2. Καρκίνος εκ εμβρυικών κυττάρων με συχνότητα περίπου 5% και θεωρούνται όγκοι τη παιδικής και εφηβικής ηλικίας.
  3. Καρκίνος από κύτταρα του στρώματος αποτελώντας περίπου το 4% του συνόλου. Το μεγαλύτερο μέρος των όγκων αυτών χαρακτηρίζεται από χαμηλή κακοήθεια και πέραν της κοινής συμπτωματολογίας συνοδεύονται από την παραγωγή ορμονών.

Ο καρκίνος των ωοθηκών είναι δύσκολο να διαγνωσθεί σε αρχικό στάδιο, διότι συνήθως οι ασθενείς είναι ασυμπτωματικές ή υπάρχουν μη ειδικά συμπτώματα όπως αίσθημα βάρους ή πίεσης και αλλαγές στην κινητικότητα του εντέρου και συνήθως η ασθενείς προσέρχεται στο γιατρό λόγω διόγκωσης της κοιλίας. Αναπόφευκτα λοιπόν η αρχική διάγνωση του καρκίνου  των ωοθηκών στις περισσότερες περιπτώσεις γίνεται σε προχωρημένο στάδιο.

Θεμελιώδης σημασίας για την εξέλιξη της νόσου είναι η πρώτη χειρουργική επέμβαση στην οποία θα υποβληθεί η ασθενής.

Διεθνώς τέτοιες επεμβάσεις πραγματοποιούνται από εξειδικευμένους Γυναικολόγους – Ογκολόγους.

Είναι σημαντικό να πραγματοποιηθεί η καλύτερη δυνατή αφαίρεση των προσβεβλημένων περιοχών στην κοιλία (ογκομείωση), λαμβάνοντας πάντα τα απαραίτητα μέτρα για την αποφυγή διασποράς καρκινικών κυττάρων. Κατά τη διάρκεια της επέμβασης εξαιρείται ο πρωτοπαθής όγκος στην ωοθήκη και μετά από ταχεία βιοψία αποφασίζεται μια περισσότερο ριζική επέμβαση. Αφαιρούνται η μήτρα με τα εξαρτήματά της και το επίπλουν και στη συνέχεια γίνεται λεμφαδενικός καθαρισμός στην περιοχή της πυέλου (πυελική λεμφαδενεκτομή) καθώς και γύρω από την αορτή (παραορτική λεμφαδενεκτομή). Αυτές είναι οι περιοχές στις οποίες παρατηρούνται συχνότερα μεταστάσεις και είναι απαραίτητη η αφαίρεσή τους, ακόμη κι αν στον προεγχειρητικό έλεγχο δεν έχει διαπιστωθεί κάτι τέτοιο. Δείτε αναλυτικά για την Πλήρη ογκομείωση για Καρκίνο Ωοθηκών

Στις περισσότερες περιπτώσεις η θεραπεία συμπληρώνεται με χημειοθεραπεία (Χ.Μ.Θ) μετά το χειρουργείο. Για το λόγο αυτό η μετεγχειρητική πορεία της ασθενούς πρέπει να είναι σύντομη και χωρίς επιπλοκές. Επίσης έχει αποδειχθεί ότι η πλήρης αφαίρεση των καρκινικών βλαβών στο 1ο χειρουργείο μεγιστοποιεί την αποτελεσματικότητα της Χ.Μ.Θ και τη συνολική επιβίωση. Αντίθετα η παραμονή εστιών μετά το χειρουργείο μειώνει σημαντικά τα ποσοστά επιβίωσης και πρέπει να αντιμετωπίζεται με επιπλέον δόσεις Χ.Μ.Θ.

Σε εξειδικευμένα ογκολογικά κέντρα όπως η Μονάδα Γυναικολογικής Ογκολογίας της Κλινικής «Άγιος Λουκάς», Θεσσαλονίκη, όπου χειρουργεί ο Δρ. Δημήτριος Ζυγούρης, παρέχεται η δυνατότητα σε νεαρές ασθενείς με καρκίνο ωοθηκών και κάτω από αυστηρά κριτήρια να διατηρήσουν την αναπαραγωγική τους ικανότητα.

dzygouris ΕΣΠΑ