Λαπαροσκοπική ιεροκολποπηξία με πλέγμα PVDF

Η χαλάρωση πυελικού εδάφους ταλαιπωρεί αρκετές γυναίκες. Υπολογίζεται ότι περίπου το 30% των γυναικών που έχουν γεννήσει κολπικά θα εμφανίσουν κάποια στιγμή στη ζωή τους τέτοια συμπτώματα.

Η πρόπτωση των πυελικών οργάνων μπορεί να εμφανιστεί μετά από πολλούς τοκετούς, μια υστερεκτομή, ενώ στους παράγοντες κινδύνου περιλαμβάνονται επίσης η ηλικία, η παχυσαρκία και η ποιότητα του κολλαγόνου. Η πρόπτωση προκύπτει όταν οι μυς και οι σύνδεσμοι του κάτω μέρους της πυέλου χάνουν τη δύναμή τους και δεν μπορούν να υποστηρίξουν τα πυελικά όργανα, με συνέπεια αυτά να γλιστρούν προς τον κόλπο.

Οι γυναίκες με πρόπτωση μπορεί να εμφανίζουν τα παρακάτω συμπτώματα:

Με την ιεροκολποπηξία επαναφέρουμε τα πυελικά όργανα στη φυσιολογική τους θέση και τα στηρίζουμε με τη χρήση πλέγματος (PVDF) στο ιερό οστό. Με τον τρόπο αυτό δημιουργείται ένα ισχυρό στήριγμα στο κολπικό κολόβωμα και τα αποτελέσματα της μεθόδου αυτής υπερέχουν έναντι των άλλων τεχνικών διόρθωσης της πρόπτωσης, όπως της κολπικής επέμβασης.

Η λαπαροσκοπική ιεροκολποπηξία είναι το ίδιο αποτελεσματική με την ανοιχτή, αξιοποιώντας όμως και όλα τα οφέλη της λαπαροσκόπησης, δηλαδή τη μείωση του μετεγχειρητικού πόνου, την ακρίβεια στους χειρουργικούς χειρισμούς, τον αναίμακτο χαρακτήρα, αλλά και την ταχύτερη ανάρρωση και επιστροφή της ασθενούς στην καθημερινότητά της, χωρίς αντιαισθητικές ουλές.

Η επέμβαση πραγματοποιείται μέσα από τέσσερις μικρές οπές και ενισχύει τα κολπικά τοιχώματα που προπίπτουν με ένα ειδικό πλέγμα για την ανόρθωσή τους, το οποίο καθηλώνεται στο ιερό οστό. Διαρκεί έως και δύο ώρες και είναι ιδιαίτερα ασφαλής. Συνήθως απαιτείται νοσηλεία μίας ημέρας, ενώ μετά την έξοδο της ασθενούς πρέπει να αποφεύγεται η άρση βάρους και οι κινήσεις που αυξάνουν την ενδοκοιλιακή πίεση.

Δείτε εδώ την επιτυχημένη αντιμετώπιση μια περίπτωσης με τεράστια πρόπτωση μήτρας (IV βαθμού).

Στο Κέντρο μας έχουν αντιμετωπισθεί επιτυχώς περισσότερες από 200 περιπτώσεις και το 2020 δημοσιεύθηκαν τα αποτελέσματα στο διεθνές περιοδικό Neurourol Urodyn με συντελεστή απήχησης (IF) 2.696.

dzygouris ΕΣΠΑ