Λαπαροσκοπική ριζική Υστερεκτομή

Η λαπαροσκοπική ριζική υστερεκτομή εφαρμόζεται για τον καρκίνο του ενδομητρίου της μήτρας και για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. στην Κλινική Η ομάδα Καινοτόμου Γυναικολογικής Χειρουργικής, της Μονάδας Γυναικολογικής Ογκολογίας Κλινικής «Αγίου Λουκά» όπου χειρουργεί ο Δρ. Δ. Ζυγούρης εφαρμόζει καινοτόμες τεχνικές, όπως:

Αναλυτικά:

Η ενδεδειγμένη θεραπεία για τα αρχικά στάδια της νόσου (Figo Ia G3 και Figo Ib , G1-3) είναι η χειρουργική αντιμετώπιση και συγκεκριμένα η Ολική αφαίρεση της μήτρας (υστερεκτομή), των σαλπίγγων και ωοθηκών και ο λεμφαδενικός καθαρισμό (πυελική και παραορτική λεμφαδενεκτομή). Στην περίπτωση που δεν αφαιρεθούν οι λεμφαδενές σωστά τα ποσοστά υποτροπής της νόσου αυξάνονται κατακόρυφα με συνέπεια τη μείωση της επιβίωσης της ασθενούς.

Στην περίπτωση στάδιου της νόσου Figo Ia, G1-2, αρκεί η Ολική αφαίρεση της μήτρας (υστερεκτομή), των σαλπίγγων και ωοθηκών.

Η επέμβαση αυτή μέχρι πρόσφατα πραγματοποιούνταν κυρίως με λαπαροτομία ( κάθετη τομή στο κοιλιακό τοίχωμα), ενώ τα τελευταία χρόνια σε όλα τα προηγμένα Γυναικολογικά – Ογκολογικά Κέντρα, με τα οποία συνεργάζεται ο Δρ. Α. Καβαλλάρης, πραγματοποιείται λαπαροσκοπικά.

Η λαπαροσκοπική Ολική Υστερεκτομία παρουσιάζει πολλά πλεονεκτήματα για την ασθενή, όπως το καλύτερο κοσμητικό αποτέλεσμα ( 4 ή 5 μικρές ουλές μεγέθους 0.5 εκ., αντί για μια μέση τομή στο κοιλιακό τοίχωμα από 15 εκ.). Επίσης ο μετεγχειρητικός πόνος είναι σαφώς λιγότερος και η ασθενής κινητοποιείται το 1ο εικοσιτετράωρο, παίρνοντας εξιτήριο 3 ή 4 ημέρες μετά την επέμβαση και επιστρέφει στην κανονική της δραστηριότητα σε 10 – 14 ημέρες.

Μια τελευταία εξέλιξη της Λαπαροσκοπικής Ολική Ριζικής Υστερεκτομίας με λεμφαδενικό καθαρισμό (πυελική και παραορτική λεμφαδενεκτομή) για καρκίνου του ενδομητρίου είναι η διατήρηση των νεύρων στη διάρκεια της επέμβασης (Nerve Sparing, Radical Hysterectomy, Figo IIB).

Τα νεύρα αυτά είναι το κάτω υπογάστριο νεύρο και το κάτω υπογάστριο πλέγμα και νευρώνουν την ουροδόχο κύστη, τον κόλπο και ορθό. Μέχρι τώρα στην πλειονότητα των επεμβάσεων για καρκίνο του ενδομητρίου (Figo IIB) της μήτρας τα νεύρα αυτά καταστρέφονται στη διάρκεια του χειρουργείου, με αποτέλεσμα μόνιμες βλάβες της ουροδόχου κύστεως (αδυναμία ούρησης) και του παχέος εντέρου.

Η χειρουργική με διατήρηση των νεύρων αποτρέπει τις παραπάνω επιπλοκές προσφέρει πλέον καλύτερη ποιότητα ζωής σε ασθενείς με καρκίνο του ενδομητρίου (Figo IIB) της μήτρας, μεγιστοποιώντας την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα της επέμβασης.

Διεθνώς θεωρείται η καλύτερη αντιμετώπιση για ασθενείς με σταδίου καρκίνου του ενδομητρίου (Figo IIB) της μήτρας. Η εφαρμογή της απαιτεί εκπαιδευμένο λαπαροσκόπο χειρουργό με επαρκή γνώση όχι μόνο της ανατομίας των περιτοναϊκών δομών αλλά και της πυελικής νευροανατομίας. Η μέθοδος αυτή θα μπορούσε να αποτρέψει μακροχρόνιες επιπλοκές στην λειτουργία του ουροποιητικού συστήματος και να προσφέρει καλύτερη ποιότητα ζωής στις ασθενείς που υποβάλλονται σε ριζική υστερεκτομία με ταυτόχρονο λεμφαδενικό καθαρισμό.

dzygouris ΕΣΠΑ