Πολύποδες ενδομητρίου/τραχήλου

Οι πολύποδες του ενδομητρίου και του τραχήλου της μήτρας, είναι καλοήθεις όγκοι που εμφανίζονται σε 1 στις 4 γυναίκες και εντοπίζονται κατά τον υπερηχογραφικό έλεγχο από τον Γυναικολόγο. Δημιουργουνται από τον συνδετικό ιστό και τους αδένες γύρω από ένα αιμοφόρο αγγείο.

Προδιαθεσικοί παράγοντες αποτελούν η ηλικία (κυρίως στις γυναίκες 40-50 ετών), αλλά μπορεί να εμφανιστούν και σε πολύ νέες γυναίκες και μάλιστα να αποτελούν αιτία υπογονιμότητας. Επίσης, προδιαθεσικοί παράγοντες είναι η μη τεκνοποίηση, η αυξημένη αρτηριακή υπέρταση, η παχυσαρκία, η λήψη θεραπείας για καρκίνο του μαστού.

Ο πολύποδας του ενδομητρίου έχει διπλάσιο κίνδυνο εξαλλαγής του σε καρκίνο του ενδομητρίου σε σχέση με τις γυναίκες που δεν εμφανίζουν πολύποδες. Επίσης, ένα ποσοστό έως και 20% των πολυπόδων εάν δεν  έχουν τροφοφόρο αγγείο στο εσωτερικό τους μπορεί να μικρύνουν ή εάν είναι ήδη μικροί, να εξαφανιστούν. Η σύνδεση με τον καρκίνο είναι πολύ μικρή στην αναπαραγωγική ηλικία.

Ο πολύποδας δεν δίνει πάντοτε συμπτώματα. Εάν δώσει, είναι:

Αναλόγως των ευρημάτων του υπερηχογραφήματος, ο Γυναικολόγος αφαιρεί με υστεροσκόπηση τον πολύποδα.

Εάν κατά την υστεροσκόπηση διαπιστωθεί υπερπλασία στο ενδομήτριο, δηλαδή πάχυνσή του πέραν των φυσιολογικών ορίων, θα λάβει ιστοτεμάχιο για βιοψία. Η αφαίρεση των πολυπόδων αυξάνει έως και 85% την πιθανότητα εγκυμοσύνης σε υπογόνιμες γυναίκες και γι αυτό συστήνεται στην αναπαραγωγική ηλικία.

dzygouris ΕΣΠΑ