Εξεντέρωση – Ριζική χειρουργική ελάσσονος πυέλου

Η χειρουργική της ελάσσονος πυέλου για τον γυναικολογικό καρκίνο (RADICAL PELVIC SURGERY), εφαρμόζεται σε ασθενείς με μεγάλους ή τοπικά υποτροπιάζοντες γυναικολογικούς καρκίνους του τραχήλου, του ενδομήτριου της μήτρας, του κόλπου και του αιδοίου. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι όγκοι αυτοί να μην έχουν επεκταθεί πέραν της περιοχής της πυέλου.

Η εξεντέρωση ελάσσονος πυέλου είναι μια βαριά και μεγάλης έκτασης χειρουργική επέμβαση που απαιτεί ιδιαίτερα έμπειρο και εξειδικευμένο Γυναικολόγο Ογκολόγο. Η επέμβαση αυτή απαιτεί την διεπιστημονική συνεργασία περισσότερων χειρουργικών ειδικοτήτων, όπως Ουρολόγων και Γενικών Χειρουργών.

Στόχος της εξεντέρωσης της ελάσσονος πυέλου δεν είναι μόνο η Θεραπεία αλλά και υπό προϋποθέσεις, η παράταση του προσδόκιμου ζωής, η αντιμετώπιση του πόνου από την απόφραξη του κατωτέρου ουροποιητικού, των εντέρων, τη νεφρική ανεπάρκεια, την αιμορραγία, τα συρίγγια και τη σήψη. Η επέμβαση γίνεται και για την εξασφάλιση της ποιότητας ζωής του ασθενούς.

Οι περισσότερες υποψήφιες για αυτή τη διαδικασία, έχουν διάγνωση υποτροπιάζοντος καρκίνου του τραχήλου της μήτρας ή καρκίνου του ενδομητρίου που έχει προηγουμένως αντιμετωπιστεί με χειρουργική επέμβαση ή χειρουργική επέμβαση σε συνδυασμό με ακτινοβολία και χημειοθεραπεία ή ακτινοβολία και χημειοθεραπεία μόνο.

εξεντέρωση-1
εξεντέρωση-2

Η τεχνική της εξεντέρωσης ελάσσονος πυέλου

Η εξεντέρωσης ελάσσονος πυέλου περιλαμβάνει τη συνολική (en block), αφαίρεση των έσω και έξω γεννητικών οργάνων (μήτρα, ωοθήκες, Σάλπιγγες, κόλπος , αιδοίο), του ορθοσιγμοειδούς, του πρωκτού, της ουροδόχου κύστεως με την κατώτερη μοίρα των ουρητήρων, των λεμφαδένων και του πυελικού περιτοναίου.

Η εξεντέρωσης ελάσσονος πυέλου κατηγοριοποιείται σε πρόσθια, οπίσθια ή ολική εξεντέρωση. Θα μπορούσαν επίσης να είναι άνωθεν ή κάτωθεν του ανελκτήρος μυός ανάλογα με την κατανομή της νόσου.

Μετά την εξεντέρωση ελάσσονος πυέλου και τον λεμφαδενικό καθαρισμό, στο ίδιο χειρουργείο γίνεται αποκατάσταση του κατωτέρου ουροποιητικού συστήματος και του έντερου με διάφορες τεχνικές.

Το φάσμα των επεμβάσεων εκτροπής των ούρων είναι μεγάλο. Περιλαμβάνει την απλή και πολύ διαδεδομένη σήμερα Διαδερμική Νεφροστομία με J. Stent (που δεν αποτελεί όμως μόνιμη ούτε μακροχρόνια λύση), τις ουρητηροστομίες στο δέρμα με τις σοβαρές επιπλοκές τους, τις ουρητηροστομίες δια μέσου τμήματος εντέρου (Bricker, Coffey, Turner Warwick, Wallace) και, τέλος, τις νεοκύστεις από μεγάλα τμήματα εντέρου, που σε σχέση με τις προηγούμενες αποσκοπούν στη δημιουργία μιας νέας εγκρατούς αποθήκης ούρων που εκβάλλει είτε στην ουρήθρα είτε εις το δέρμα (Koch Rouch, Camey, Mainj Rouch)

ESGO, ΚΑΡΚΙΝΟΣ ΤΡΑΧΗΛΟΥ ΜΗΤΡΑΣ ΚΑΤΕΥΘΥΝΤΗΡΙΕΣ ΟΔΗΓΙΕΣ 2017

YΠΟΤΡΟΠΕΣ ΣΤΗΝ ΠΥΕΛΟ ΜΕΤΑ ΑΠΟ ΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ Ή ΧΗΜΕΙΟΑΚΤΙΝΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Για κεντρική υποτροπή στην πύελο χωρίς συμμετοχή του πυελικού τοιχώματος και εξωπυελικών λεμφαδένων, συστήνεται πυελική εξεντέρωση.

Σε υποτροπές οι οποίες εκτείνονται κοντά ή διηθούν το πυελικό τοίχωμα συστήνεται διευρυμένη μονόπλευρη εκτομή της υποτροπής.

Για κεντρικές υποτροπές ως εναλλακτική θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί επανακτινοβόληση με απεικονιστικά καθοδηγούμενη προσαρμοσμένη βραχυθεραπεία ειδικά σε ασθενείς που δε δύναται να υποβληθούν σε εξεντέρωση. Η εξεντέρωση πραγματοποιείται μόνο σε ειδικό Κέντρο.

dzygouris ΕΣΠΑ