ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ

Αρχική εγκυμοσύνη σε tablet

ΝΕΟ ΑΡΘΡΟ

Το καλοκαίρι είναι μια εποχή που συχνά τρομάζει και αγχώνει τις μέλλουσες μαμάδες και τους γύρω τους. Όμως ακολουθώντας απλές οδηγίες και συμβουλές μπορεί να μετατραπεί σε μια εξαιρετικά απολαυστική και ευχάριστη περίοδο.

Διατροφή

Στη διάρκεια του καλοκαιριού υπάρχει μια πολύ μεγάλη ποικιλία φρούτων και λαχανικών που δεν τα βρίσκουμε εύκολα τις υπόλοιπες εποχές. Η κατανάλωσή τους είναι απόλυτα ασφαλής και προσφέρει στον οργανισμό σημαντική ποσότητα θρεπτικών συστατικών, βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία. Επιπλέον εξασφαλίζουν ενέργεια και ενυδάτωση, εξισορροπώντας τις μεγάλες ανάγκες σε νερό και θερμίδες. Η ενυδάτωση μάλιστα μπορεί να πραγματοποιηθεί με πολλές εύγεστες επιλογές, όπως μη αλκοολούχα κοκτέιλ και φρουτοχυμοί.

Ιδιαίτερα τις θερμές μέρες θα πρέπει να αποφεύγεται η κατανάλωση τροφών με πολλά λιπαρά και πικάντικα γεύματα με καρυκεύματα και σάλτσες, τα οποία αυξάνουν τη θερμοκρασία του σώματος.

Έκθεση στον ήλιο

Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να εξασφαλίσει επαρκείς ποσότητες βιταμίνης D, η έλλειψη της οποίας στη διάρκεια της εγκυμοσύνης προκαλεί σημαντικά προβλήματα. Θα πρέπει όμως να μην γίνεται αλόγιστη έκθεση και πάντα να χρησιμοποιείται αντηλιακή προστασία. Επίσης η έκθεση τις ώρες 12.00 – 16.00 θα πρέπει να είναι η ελάχιστη δυνατή, καθώς τότε η ακτινοβολία είναι πολύ έντονη.

Ντύσιμο

Το καλοκαίρι ευνοεί τη χρήση άνετων και ελαφριών ρούχων, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περισσότερες επιλογές και οι έγκυες δεν είναι υποχρεωμένες να καταφεύγουν σε ειδικά ρούχα εγκυμοσύνης, όπως τις άλλες εποχές. Πρέπει να χρησιμοποιούνται ανοιχτόχρωμα βαμβακερά ρούχα, που δεν απορροφούν τη ζέστη, αφήνοντας το δέρμα να αναπνέει.

Διακοπές – Διαμονή

Θα πρέπει οι διακοπές να κανονίζονται σε περιοχές που υπάρχει εύκολη πρόσβαση σε γιατρό ή νοσοκομείο, ιδιαίτερα αν βρίσκεστε στο 3ο  τρίμηνο της κύησης.
Τα πολύωρα ταξίδια πρέπει αν αποφεύγονται και να γίνονται συχνές στάσεις για ξεκούραση και ενυδάτωση στη διάρκεια του ταξιδιού. Στο αυτοκίνητο πρέπει πάντα να φοράτε ζώνη ασφαλείας, χωρίς να πιέζεται η κοιλιά από το κάτω μέρος της ζώνης.
Το ταξίδι με αεροπλάνο δεν απαγορεύεται, αλλά πρέπει να συνεννοηθείτε από πριν με την αεροπορική εταιρεία για το αν και πως σας επιτρέπει να ταξιδέψετε.

Σωματική Δραστηριότητα

Το περπάτημα είναι μια καλή άσκηση που μπορείτε να κάνετε καθημερινά, σε σκιερό μέρος ή όταν πέσει ο ήλιος. Όταν κουράζεστε πρέπει να σταματάτε αμέσως και μην ξεχνάτε να καταναλώνετε αρκετό νερό και άλλα υγρά.

Το κολύμπι αποτελεί την ιδανική άσκηση στην εγκυμοσύνη, καθώς τονώνει το σώμα και βοηθάει στη χαλάρωση της εγκύου και στη μείωση του πρηξίματος στα πόδια. Η έγκυος δεν θα πρέπει να κολυμπάει μόνη της και να καλό είναι να αποφεύγονται θάλασσες που δεν είναι καθαρές. Σε περίπτωση κράμπας δεν πρέπει να χάνετε την ψυχραιμία σας και μπορείτε να γυρίσετε ανάσκελα μέχρι να υποχωρήσει.

Το κολύμπι μπορεί να γίνει και σε πισίνα, εφόσον πληρούνται οι κανόνες καθαριότητας και υγιεινής. Τέλος πρέπει να ξεπλένεστε πάντα μετά την έξοδο από τη θάλασσα ή την πισίνα.
 

Όλα τα παραπάνω ισχύουν σε εγκυμοσύνες που δεν έχουν εμφανίσει επιπλοκές ή ιδιαίτερους κινδύνους και θα πρέπει πάντα για κάθε περίπτωση να έχετε τη σύμφωνη γνώμη του ιατρού σας, ο οποίος γνωρίζει το ιστορικό και την κατάσταση κάθε κύησης. Σε κάθε περίπτωση όμως επικοινωνήστε με το Γυναικολόγο σας όταν έχετε:

– αιμορραγία
– συσπάσεις
– αυξημένα κολπικά υγρά
– έντονο οίδημα στα άκρα ή και στο πρόσωπο
– έντονο πονοκέφαλο
– διαταραχές στην όραση
– πόνο στο στομάχι ή την κοιλιά
– ξαφνικούς εμέτους
– δυσφορία
– πίεση στην λεκάνη

dzygouris ΕΣΠΑ